Bišon frize


Riječ “bischon” često se koristi kako bismo opisali male, bijele psiće kao npr. tulearskog kudravog psića, maltečkog psića, friza -kudravog bijelog psića, bolonjskog psića…KOvrčavog bijelog psića (kovrčavog bišona) ili tenerifskog psa na Kanarske otoke i Tenerife doveli su mornari u 14.st. No, baš kao i pudla smatra se potomkom francuskog vodenog psa -barbeta, a ime mu je izvedeno od umanjenice barbišon. Sliči patuljastoj pudlici, u svijetu je priznat kao francusko-belgijska vrsta. U Ameriku je stigao 1956. godine, a američki kinolozi ga priznaju od 1972. godine. Vrstu su uključili u Crufts izložbu u Londonu 1980. godine. (CRUFTS – ime najveće izložbe Velike Britanije, koja se svake godine održava u Londonu)
Narav i njega
Veseo, živahan, prijateljski raspoložen, zanimljiv i nježan mali kućni ljubimac. Uživa u šetnji. No, njegova duga kovrčava dlaka zahtijeva priličnu njegu. Vrlo ga je teško šišati i podrezivati, pa je za to najbolje dogovoriti se s uzgajivačem.
Glavne karakteristike
Klasa: pas za društvo i pratnju
Veličina: visina u grebenu 23-28 cm
Dlaka: dugačka i kovrčava
Boja: bijela, krem ili boja breskve. Oznake dozvoljene do 18 mjeseci, tamna koža je poželjna
Druga obilježja: duge uši koje vise tik uz glavu, tamne, okrugle oči s crnim rubovima, prilično dug, zakrivljen vrat, rep nosi dostojanstveno prebačen preko tijela

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: