Koker španijel

Prvi podaci o postojanju španijela dolaze iz opisa Gastona Fibusa (Gaston Phebus) u 14. vijeku. Bez obzira na to, tek je 500 godina kasnije, engleski su španijeli podijeljeni u 7 rasa: KlamberSuseks,Velški ŠpringerEngleski ŠpringerPoljski (Field), Irski Vodeni (Water), i Koker. Sve ove rase su nastale od španijelske vrste pasa uvedenih u Englesku mnogo vijekova prije. Koker i Špringer su razvijeni zajedno, sa jednom razlikom, veličinom. Ova ih je osobina razlikovala sve do 1892 kada je Kinološki Savez Engleske (Kennel Club of England) priznao ih kao različite rase. Kasnije, u 1940-im, Američki i Kanadski kinološki savez je priznao Engleskog Koker Španijela kao posebnu vrstu u odnosu na Američkog Koker Španijela. Ime Koker (Cocker) dolazi od engleske riječi woodcock, što znači šljuka. Za lovove ptice su kokeri prvobitno i bili uzgajani. Kokeri su generalno dobri u lovu pernate divljači. Dobri su u aportu, i u lovu po nepristupačnim ili teško pristupačnim terenima. Danas, Engleski Koker Španijel se češće koristi kao pas za druženje, zbog prirodno dobrog karaktera. Ono po čemu je ova rasa prilično poznata i talentovana su sljedeće stvari: praćenje traga, lov,aport (dobavljanje), motrenjeagilnost i takmičarska poslušnost.

Karakteristike rase

Opšti izgled

Radostan, robustan, sportski dobro izbalansiran, kompaktan sa približno istim rastojanjem od grebena do zemlje, i od grebena do korijena repa.

Karakteristike

Prijateljska narav sa neumornim pommeranjem repa, pokazuje jedno tipično živahno kretanje, pogotovo kod traga, neustrašiv i neophodan u šikarama.

Narav

Nježan i privržen, pri tome pun života i poleta.

Glava i lobanja

Kvadratična njuška sa izraženim stopom koji se nalazi u sredini rastojanja od vrha nosne pečurke do potiljne kosti. Lobanja je dobro razvijena, jasno isklesana, niti prefina, niti gruba. Obrazi nisu ispupčeni. Nos dovoljno veliki za lako primanje slabih mirisa.

Oči

Velike, ali ne ispupčene. Tamne boje, nikada svijetle, ali kod pasa čija je boja jetreno braon, jetreno braon melirano i jetreno braon i bijela sa svetlom bojom badema, boja očiju je u skladu sa bojom dlake. Sa inteligentnim i nežnim izrazom, sjajne, prodorne, napeti rubovi kapaka.

Uši

Opuštene, usađene u visini očiju dopiru do vrha nosne pečurke. Koža tamna. Dobro pokrivene dugom, ravnom svilenkastom dlakom.

Zubalo

Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naliježu unutrašnjom stranom na sjekutiće donje vilice. Zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat

Srednje dužine, mišićav. Lepo povezan sa dobro kosim plećkama. Suv vrat.

Prednje noge

Plećke kose i suve. Noge su snažnih kostiju, ravne, dovoljno kratke za koncentrisan snažan pokret. Ne prekratke da onemogućuju veliku pokretljivost koja se očekuje od ovog vrsnog lovačkog psa.

Tijelo

Snažno, kompaktno. Grudni koš dobro razvijen, duboko postavljena grudna kost, ni širok ni uzan gledano od napred. Rebra dobro zasvođena, čvrsta ravna leđa. Slabine kratke i široke, sapi blago nagnute.

Zadnje noge

Široke, dobro zaobljene veoma mišićave. Snažne kosti. Dobro uglovano koljeno i skočni zglob što omogućava dobar potisak.

Šape

Čvrste, slične mačijim, debeli jastučići.

Kretanje

Besprekorna akcija sa snažnim potiskom i osvajanjem prostora.

Rep

Usađen nešto ispod leđne linije. Mora se radosno pomerati i ravno nositi i nikada u vis. Kupira se uobičajeno, ali ne jako kratko da se pogledom ne uočava, niti predugo kako se ne bi umanjilo neumorno radosno mahanje pri radu.

Dlaka

Ravna, svilenkasta, nikada oštra ili talasasta, ne preobilna nikada uvijena. Tijelo, prednje noge i zadnje noge iznad skočnog zgloba dobro odlakani.

Boja

Različita. Kod jednobojnih bjelina nije dozvoljena osim na grudima.

Energija: srednja

Vježbe i šetnje: 40 do 60 minuta na dan.

Ova se rasa lako prilagođava situaciji u porodici, međutim ne treba zaboraviti do su to ipak lovački psi, koji kao takvi, moraju imati dovoljno vježbe. Psi ove rase, uglavnom, vole da plivaju, pa je potrebno na ovo obratiti pažnju ako se nalazite u blizini vode.

Stres izazvan ostavljanjem samog psa u kući: nizak

Običaj da laju: srednji

Transport: jednostavan

Nivo agresivnosti: nizak

Kompatibilnost sa drugim životinjama: visoka

Kompatibilnost sa djecom: visoka

Četkanje i šišanje: često

Dlaka se mora redovno četkati (jednom sedmično). Višak dlake oko i ispod ušiju mora biti uklonjen, kako bi se osigurala adekvatna ventilacija, čime se sprečavaju infekcije. Takođe, dlaka oko šapa i jastučića traži redovnu pažnju. Ovi bi se psi trebali šišati 3 do 4 puta godišnje. Bilo bi dobro naučiti šišati svog kokera, zbog ovako česte potrebe za šišanjem.

peseki stenci na izlozbi pasa... cocker black beauty
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: